jump to navigation

{txt} Music 2.0 in Romania July 19, 2007

Posted by Catalin Zorzini in txt.
trackback

Undele celui de-al doilea boom al Internetului, mai cunoscut sub numele de web 2.0, ajung si in România, aflata la multe mile distanta de epicentru.

Principalele caracteristici ale fenomenului web 2.0 sunt interactivitatea sporita, punerea in comun de clipuri video si melodii (mostenita de la retelele P2P), update-uri extrem de dese, functionalitate intuitiva a site-ului, un look fresh, plus capacitatea de a genera o comunitate in jurul respectivului proiect. Pe scurt “Revolutie culturala. Power to the people!”, cum exclama Mircea Nanca (Fundatia Phoenix), care porneste câte un blog pentru fiecare concert organizat: “Uneori lansez doar un status de messenger si se declanseaza o campanie virala in toata regula.”
Ne gasim in situatia in care celula de baza a Internetului e considerata a fi blogul. User Generated Content si Crowdsourcing sunt doar doua dintre cuvintele cheie ce caracterizeaza noua era a Internetului. Iata câteva dintre incercarile locale de proiecte muzicale online:

Portaluri
A trecut vremea site-urilor greoaie, doldora de informatii; bazele de date sunt din ce in ce mai putin folosite. Cele mai cautate sunt spatiile in care gasesti noutati, articole scurte care te tin conectat la realitatea imediata sau, si mai bine, la viitor. Aici se incadreaza veteranul muzicabuna.ro, muzicisifaze.com (cam in urma cu layoutul), 4elemente.ro si feeder.ro, care, chiar daca are o structura de blog, este, garantat, mai bun agregator de informatie.

Site-uri tematice
Cele mai speculate zone din acest punct de vedere sunt cea electro (nights.ro, drumandbass.ro si beatfactor.ro), rock (metalfan.ro sau metalhead.ro, printre cele mai serioase) si hip-hop (hiphopkulture.ro).

Magazine online de muzica
Avem doua incercari pâna acum, dar niciuna convingatoare: musicarena.ro, dedicat muzicii electronice si musicmall.ro, cu de toate, chiar si manele?!

Magazine online de bilete
Aici concurenta e deja serioasa, datorita exploziei de evenimente din ultima vreme, asa ca potentialul e extrem de mare. Astfel se dueleaza in informatii si facilitati bilet.ro (favoritul nostru), bilete.ro si blt.ro.

Labeluri virtuale
Cel mai vechi si mai prolific label românesc e arhiva7.ro. De vizitat music.antilab.com si cubecast.net, un DJ club virtual. Matei Mocanu, realizatorul documentarului “Electro” ne recomanda mixul Oubliette, al lui Doru649.

Radiouri si reviste online
Un bun exemplu e radioalternativ.ro, care emite de mai bine de un an. |n afara de streamingul audio, isi tine vizitatorii in priza si prin revista online alternativ.ro. Mai exista metropotam.ro, iar celelalte incercari sunt extrem de in urma. Se tot aude de aparitia unor noi reviste si posturi de radio pe net, asa ca nu putem decât sa ne rugam la Marele Webmaster. sau sa punem pe picioare un proiect online. E loc.

Publicat in Time Out pe 13 iulie

Advertisements

Comments»

1. crissy - July 19, 2007

eu am postat oubliette-ul lui doru, tzitzi.
cat despre portlurile de muzica. Mult jeg, dezinofmare, adunate la gramada, 4 elemente e f oki though. (doru is there).
tin sa subliniez ca sunt extrem de putini oameni in care as avea incredere si as tine cont de recomandari. Mai mult decat atat, simt ca nu stim sa vb despre muzica. as in critica pura si nu bla blaism tradus de pe net.

2. eu - July 19, 2007

adica oubliette, recomandarea nu e buna, vrei sa zici? 😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: